Как работи електрическият автомобил и какви са ползите от него?

Електробомил

Как работи електрическият автомобил и какви са ползите от него?

Електрическите автомобили стават все по-разпространени. Може би все още не в степента, в която би могло да бъде, но е ясно, че електрическата мобилност е във възход в целия свят. Делът на производителите на електрически автомобили също нараства. Причината е проста – по-ниски експлоатационни разходи и опазване на околната среда.

Какво представлява електрическият автомобил?

Електрическият автомобил е превозно средство, което се задвижва с електричество, предимно от батерии и/или горивни клетки или слънчеви панели. Той няма нито един от компонентите, които обикновено се срещат в автомобилите с двигатели с вътрешно горене, като например изпускателна система, трансмисия или запалителни свещи и съединител. Именно тази разлика е предимство за електрическите автомобили в много отношения.

Откъде идва електрическият автомобил?

Как работи електрическият автомобил и какви са ползите от него?

Как работи електрическият автомобил и какви са ползите от него?

Ако си мислите, че електрическият автомобил и електромобилността като цяло са съвременна разработка, ще се изненадате. Произходът на електрическите автомобили датира от първата половина на XIX в., когато холандският професор Сибранд Стратингх проектира първия автомобил с електрическо задвижване. Той дори изпреварва автомобилите с двигател с вътрешно горене, които слизат от производствената линия добри 50 години по-късно. До началото на 20-ти век доминират електрическите автомобили, особено в Америка, и едва с масовото производство на Ford T и изобретяването на електрическия стартер настъпва промяна.

Но дори и електрическите автомобили са имали своето масово производство. Един от първите бил автомобилът на Бейкър. Нейният електромобил имал пробег до 80 км и максимална скорост от 23 км/ч. За онова време той е бил наистина изключителен.

В днешно време един от най-известните производители на електромобили е Tesla, който вече е своеобразен символ на електромобилността. Освен това Tesla е пионер на новите технологии и непрекъснато изпробва нетрадиционни задвижвания – например автомобил, захранван със слънчева енергия. Други автомобилни компании обаче не се притесняват да включат електрически автомобили в производството си. Сред тях са BMW, Audi, Nissan, Hyundai, Volkswagen и дори Skoda Auto.

Как работи един електрически автомобил?

Електрическите автомобили работят на принципа на задвижване с електричество. По-специално, като източник се използва батерията. Електрическият двигател, разбира се, също е важен компонент с ефективност до 90% (ефективността на съвременните двигатели с вътрешно горене е около 35% до 40%).

Какво представлява електрическият двигател? Електрическият двигател е електрическа въртяща се машина. Тя преобразува електрическата енергия в механична работа. Източникът на електрическа енергия обикновено е акумулаторна батерия в автомобила. Максималният пробег с едно зареждане също зависи от батерията или нейния капацитет. Електрическият двигател действа едновременно като задвижване и като генератор за преобразуване на механичната енергия, генерирана при спиране, в електрическа енергия.

Между електродвигателя и акумулатора е разположен инвертор, който преобразува напрежението на акумулатора в напрежение за задвижване на електродвигателя. Освен това инверторът е важен и за управлението на електродвигателя по време на движение, за възстановяване на енергията дори при спиране или отпускане на педала на предавката.

Батериите, чиято ефективност е над 90 %, също са много важна част от електромобила. Разбира се, ефективността на първичния източник на електроенергия и на батерията също допринасят за общата ефективност.

Защо да се сдобиете с електромобил?

Предимството на електрическите автомобили е не само тяхната екологичност, но и ниските им експлоатационни разходи, тъй като спестявате пари за неща като масло и гориво. Фактът, че при електромобила липсват някои от типичните характеристики на двигателите с вътрешно горене, означава, че разходите за поддръжката му са значително намалени и той е почти безпроблемен по отношение на трансмисията.

Ако трябва да сравните годишните разходи за автомобил с електромотор и двигател с вътрешно горене, който изминава около 30 000 км, един изминат километър с електромобил ще ви струва около 2 . При автомобил с двигател с вътрешно горене той ще бъде около 4 стотинки или повече, в зависимост от горивната ефективност на автомобила. Спестените разходи могат да достигнат хиляди годишно при шофиране на електромобил и вие вече можете да ги видите.

Пробегът може да е проблем

Понастоящем може би най-големият недостатък на електромобилите е техният пробег с едно зареждане. Въпреки че технологиите непрекъснато напредват, електромобилите все още не са толкова добри, колкото конвенционалните автомобили, що се отнася до пробега. Средният пробег на електромобил с едно зареждане е между 200 и 300 км. Това не е много в сравнение с конвенционалния автомобил, който има пробег до 900 км с пълен резервоар. А достатъчната мрежа от зарядни станции все още се изгражда.